Fakta
Solsikkeprogrammet og solsikkesnoren blev skabt tilbage i 2016, da Gatwick Lufthavn i London ønskede at finde ud af, hvordan de kunne give passagerer med usynlige handicap en bedre og mere tryg rejseoplevelse.
Solsikkesnoren blev modtaget særdeles positivt af kunderne og er siden blevet udbredt til mere end 90 internationale lufthavne over hele verden.
I Danmark er alle større lufthavne også med, ligesom Lego House, Lalandia, For Sea Ferries, Legoland, Givskud Zoo, Akutmodtagelsen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og Tivoli med flere er også del af Solsikkeprogrammet.
For personer med usynlige handicap, for eksempel hjerneskade, synsnedsættelse, hørenedsættelse, ADHD, angst, Tourettes-syndrom, epilepsi, PTSD med videre, kan det være stressende at være i ukendte omgivelser og blandt ukendte mennesker. Det kan være svært at bede om hjælp, når man ikke ved, hvordan det bliver opfattet, og det kan være svært for personale og medpassagerer at vide, om det er okay at tilbyde hjælp.
Derfor sætter Arriva Tog nu fokus på udfordringerne ved at træde ind i Solsikkeprogrammet, hvis formål er at gøre det usynlige synligt i de situationer, hvor der kan være et behov for det. Det kunne blandt andet gælde det at rejse med tog.
Arriva træner medarbejderne gennem Solsikkeprogrammet, så de ved, hvad et usynligt handicap er, hvad Solsikken betyder, og hvordan man bedst møder en person, der har valgt at gøre det usynlige synligt ved at bære solsikkesnoren.
Formålet med Solsikken er, at man kan vælge at gøre det usynlige synligt i de situationer, hvor der kan være et behov, fordi det er svært eller umuligt at forklare sig. Solsikken viser medarbejdere og medpassagerer, at man kan have brug for lidt ekstra tid, tålmodighed eller hjælp.
Solsikkesnoren giver ingen særlige fordele, men fungerer som et signal til lokomotivførere og kundeservicemedarbejdere i togene samt medrejsende om, at personen kan have behov for ekstra hensyn.
”Arriva Tog er meget glade for at blive en del af Solsikkeprogrammet og dermed give folk med et usynligt handicap bedre vilkår. Arriva arbejder hele tiden på at forbedre oplevelsen hos sine passagerer, og ved at træde ind i Solsikkeprogrammet giver vi passagerer med et usynligt handicap større tryghed ved at rejse med kollektiv transport. Det bliver en stor hjælp for både vores medarbejdere og vores kunder, at man kan vælge at gøre det usynlige synligt i de situationer, hvor der kan være brug for det”, siger Kommerciel chef i Arriva, Therese Christensen.
Udover at træne medarbejderne igangsætter Arriva en kommunikationskampagne, der skal udbrede kendskabet til Solsikkeprogrammet og oplyse lokomotivførere, kundeservicemedarbejdere samt medpassagerer om, hvad Solsikkesnoren betyder, og hvad man signalerer ved at bære den.
Hos Videnscenter om Handicap er man glad for, at Arriva tager Solsikken til sig:
”For mange mennesker med usynlige handicap, er det at tage offentlig transport ikke altid ligetil. Det er en stor fordel, at man kan signalere til medarbejdere og medpassagerer, at der kan være behov for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp. Det skaber tryghed og vil give flere mod på rejsen. Vi håber endnu flere transportaktører vil følge trop,” fortæller chef for Videnscenter om Handicap, Dorte Nørregaard.
Det er frivilligt, om man vil bære Solsikkesnoren. Solsikkesnoren kan købes på www.solsikkeprogrammet.dk
Kontaktinformation
Martin Gunnar Thenning, Communication Manager, Arriva.
Mail: martin.gunnar.thenning@arriva.dk. Tlf.: 25 30 74 42
Videnscenter om Handicap, Dorte Nørregaard, Centerchef.
Tlf.: 40 92 27 64